Sunday, August 30, 2015

Petua Kayuh Basikal Untuk Orang umur 50 tahun.

 Muka depan buku: Petua Kayuh Basikal Untuk Orang umur 50 tahun.
Muka belakang buku: Petua Kayuh Basikal Untuk Orang umur 50 tahun.

Kalau kita fikir sepintas lalu, mungkin betul juga, cara orang muda dengan cara orang tua tidak sama.

Kadang-kadang kita yang dah tua nak menunjuk macam orang muda. Beberapa tahun awal 'belasah basikal mahal' kita mungkin rasa makin cergas. Tiba badan atau kaki atau lutut atau tangan atau bahu atau pingang atau beberapa tempat lain jadi 'semput'. Mungkin kederat dah bertambah kuat macam king kong tapi bimbang badan juga dah bertambah macam king kong.

Lagi satu, kadang-kadang kita yang masih muda dan baru nak mempamirkan gagah kayuh macam orang tua yang dan 10 tahun atau 20 tahun atau 30 tahun kayuh. Tak dan umur tua badan dah rosak kerana corak latihan yang agerasif maklumlah badan masih baru dan belia serta basikal masih baru dan berkualiti.

Mungkin sebab tu Joe Friel menulis suatu buku khusus untuk orang-orang tua yang dah berumur 50 tahun. (Kalau ada yang nak kata 50 tahun tu masih muda ... boleh juga, ikut rasa hati masin-masin)

Badan kita macam juga lori, kereta, motosikal, basikal ... semua akan 'rosak' juga. Kadang-kadang 'rosak' kerana terlebih guna tak sesuai dengan kemampuan asalnya. Lagi satu kadang-kadang 'rosak' kerana tak cukup guna. Banyak simpan tenaga dan peloh. Badang nampak 'pejal' tapi 'exercise' cabut kemuncut aja, itupun dah berpeluh.

Mungkin ada yang pulak yang terlintas, orang yang dah berpenyakit  macam koi ni tak sesuai atau tak larat nak 'exersise' ganas-ganas. (mungkin ada yang anggap kalau kayuh kena kayuh laju-laju sampi 45kmj).

Ada banyak kadang-kadang ni. Salah satunya adalah... kadang-kadang orang ingat kalau mengayuh atau exersise badan yang dan sedia sakit akan sakit. Kadang-kadang tak gitu. Motosikal kalau kena lenjan hari-hari, lama-lama dia 'haus' pasal 'part yang 'haus' tu tak eti nak 'repair sendiri'.

Tapi... badan kita, kalau betul ajaran dan latihan penggunaannya dia pandai repair sendiri. Contoh, mungkin 'minyak pelincir dalam kepala lutut' yang dah kering dan kena 'operate' di hospital masukkan 'minyak penlicir tiruan'...Mungkin.Mungkin. Kalau betul cara ngayuhnya badan kita boleh keluarkan semula 'minyak pelincir' tersebut secara semula jadi. Mungkin/Mungkin.

Agaknya juga pasal tu la Joe Friel tulis buku yang bertajuk 'Berbasikal lepas umur 50 tahun: untuk kecergasan dan prestasi sepanjang tahun'.

Aculah cari buku ni, kalau tak reti 'orang putih' cari rodong yang reti minta di bacakan. Hok lain ramai-ramai pakat dengor.

Buku basikal. "Cycling Past 50: for fitness and performance through the years" ditulis oleh Joe Friel.

No comments:

Post a Comment